LIVE REPORT – RELEASE ATHENS – THE OFFSPRING, THE SUBWAYS, DANKO JONES & THE OVERJOYED 09/06/2024

Spread the love

Η πρώτη ημέρα του Release Athens 2024 είναι γεγονός! Μετά τη ψήφο για τις Ευρωεκλογές και την κυριακάτικη ραστώνη,  ήρθε η ώρα για punk. Στην Πλατεία Νερού οι The Offspring, οι The Subways, οι Dankο Jones κι οι The Overjoyed ανοίγουν ένα φεστιβάλ θεσμό.

Οι πόρτες άνοιξαν στις 18:00 κι οι πιστοί του φεστιβάλ προσήλθαν νωρίς, παρά τον δυνατό ήλιο. Ένα 15λεπτο αργότερα, οι The Overjoyed ανέβηκαν στη σκηνή, κι έτσι, το φεστιβάλ ξεκινά!

Punk, punk και πάλι punk! Τα παιδιά ήταν πράγματι περιχαρείς, και μαζί τους κι εμείς! Πόση ενέργεια είχαν δε λέγεται! Το απαιτεί και το είδος τρόπον τινά, μα οι The Overjoyed το εξελίσσουν. Το Strays On A Leash αφορά σε ένα αγαπημένο κομμάτι – τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο – και το ΕΡ “PRESSUREPOP” είχε την τιμητική του. Μια έξτρα χαρά την είχα, καθώς με τον Λεό ήμασταν συμμαθητές στο λύκειο. Η μπάντα υπήρχε από τότε, κι η ανοδική πορεία που σημειώνει είναι αξιέπαινη. Εύγε στα παιδιά!

Γύρω στις 19.10, έπειτα από soundcheck και μικρές λεπτομέρειες, οι Danko Jones ανεβαίνουν στην σκηνή της Πλατείας Νερού. Πρώτη φορά στην Ελλάδα! Όσοι ξέρουν τι εστί Danko Jones ήταν κατενθουσιασμένοι. Το τρίο είχε πολλή ενέργεια και “τσιγκλούσε” το κοινό να συμμετάσχει μαζί τους. Από κάτω ο κόσμος ήταν λίγο δύσκαμπτος, υποδηλώνοντας μια άγνοια. No matter, όποιος δεν γνώριζε, έμαθε. Τα κιθαριστικά riffs της μπάντας είναι εθιστικά, κι αναμφιβόλως, ο κόσμος θα θελήσει να έρθουν ξανά κι ως headliners.

Ο ήλιος πέφτει σιγά σιγά κι οι The Subways διαδέχονται τους Danko Jones. Κι εκείνοι είχαν πολλή ενέργεια. Επί σκηνής χοροπηδούσαν ενώ ταυτοχρόνως ερμήνευαν τα κομμάτια τους, σαν μικρά παιδιά.

Ο Billy Lunn μάλιστα μιλούσε και στα ελληνικά · “Χέρια ψηλά!”, “Ευχαριστώ πολύ!” μας έλεγε. Βοηθούσε κι η μπασίστρια Charlotte Cooper βεβαίως. Τα hits τους ακούγονταν το ένα μετά το άλλο σε ένα πλούσιο setlist κι όταν πλησίασε το τέλος, οι πρώτες νότες του Rock & Roll Queen έκαναν τους πάντες να ακολουθήσουν με θέρμη. Το κομμάτι ήταν πολύ καλύτερο σε ζωντανή εκτέλεση. Μάλιστα το μετέφρασαν κι ερμήνευσαν στα ελληνικά το σημείο “You are the sun, you are the only one, you are so cool, you are so rock & roll”.

O Billy Lunn, φανερά ηλιοκαμμένος, έκανε βουτιά στο κοινό, όπου κι απόλαυσε ένα crowd surfing αλά ελληνικά. Ξεκάθαρα το highlight της ερμηνείας τους. Πολλή χαρά που απολαύσαμε τους The Subways και που ακολουθούσαν οι The Offspring.

Καθώς το crew προετοίμαζε τη σκηνή για τους The Offspring, ήταν ώρα για τουαλέτα και νερό-ποτό. Η αναμονή στα κιόσκια για μάρκες ήταν μεγάλη. Ήταν λιγότερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Η αναμονή στα bars ομοίως μεγάλη. Η ζέστη κι η προσμονή για νερό – κυρίως – προκαλούσε δυσφορία. Η έναρξη του set των headliners μας βρήκε σε αναμονή στο bar… Με πλάτη στην σκηνή…

Παρ’ όλα αυτά, οι The Offspring άνοιξαν τη βραδιά με το Come Out And Play, κι όλοι ήμασταν σα να γυρίσαμε στο σχολείο.

To set των The Offspring είχε μια πληθώρα κομματιών γνωστών και μη εξαιρετέων. Έλειψε το Americana βέβαια. Ο ενθουσιασμός των παρευρισκόμενων ήταν έκδηλος, το παρατήρησε κι η μπάντα. Είχαν άλλωστε να έρθουν πάνω από 10 χρόνια στη χώρα μας, αν και μια αγαπημένη μπάντα ακόμα και μία φορά το χρόνο να ερχόταν, ο ίδιος ενθουσιασμός θα υπήρχε. Η μπάντα είχε όρεξη για κουβεντούλα και σαφώς το κοινό με τις ιαχές του συμφωνούσε κι επιδοκίμαζε, κι αυτό προκαλούσε παραπάνω χαρά εκατέρωθεν.

Νοσταλγία και χαρά χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη συναυλία. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σταματούν κανέναν από το να νιώσει ξανά έφηβος και να θυμηθεί τα πρώιμα συναισθήματα της εποχής που άκουγε φρέσκα φρέσκα κομμάτια 20ετίας και 30ετίας.

 

🖋: Danai D. Gouta

📷: Antonis Xenakis

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *