LIVE REPORT – RELEASE ATHENS 2024 – MEGADETH, BLIND GUARDIAN & GRAND MAGUS 14/06/2024

Spread the love

Ένα ευχάριστο αεράκι καλωσόριζε τον κόσμο στην Πλατεία Νερού την Παρασκευή 14 Ιουνίου. Η ημέρα των Megadeth, Blind Guardian και Grand Magus έφτασε! Η σκέψη πως θα ξαναβλέπαμε τις τρεις αυτές μπάντες στην χώρα μας έφερνε πολλή χαρά. Το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά, κι ο καύσωνας είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του συναυλιακού γίγνεσθαι.

Στις 19:00 οι Grand Magus ανεβαίνουν στην σκηνή.  Οι Σουηδοί λοιπόν, ξαφνιάστηκαν. Περίμεναν η προσέλευση να είναι πολύ μικρότερη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Οι Έλληνες όμως είμαστε παλαβοί! Προφανώς και θα παραμερίσουμε κάθε δυσκολία και θα βρεθούμε στο εκάστοτε venue για να παρακολουθήσουμε συναυλία. Και δη, Grand Magus!

Το συγκρότημα ήταν υπέροχο! Βέβαια η εμφάνισή τους διήρκησε λιγότερο από μία ώρα, αλλά όσα κομμάτια είπαν, ήταν υπέροχα. Προφανώς θέλαμε κι άλλο. Μας εκμυστηρεύτηκαν πως ήταν το πρώτο show έπειτα από δύο έτη αδράνειας, πως ετοιμάζουν καινούργιο υλικό, χωρίς να μας “προδώσουν” κάποιο από τα κομμάτια πάνω στα οποία δουλεύουν.

Η ερμηνεία των τραγουδιών τους ήταν πολύ καλή, αν εξαιρέσει κανείς πως ο Janne Christoffersson – γνωστός κι ως JB – φαινόταν σα να προτιμά να παίζει μόνο κιθάρα παρά να τραγουδήσει. Ενδεχομένως να δυσφορούσε κι από τη ζέστη. Βέβαια, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και το κοινό, για να συνδράμει στο τραγουδιστικό κομμάτι. Οι Grand Magus είναι εξαίσιοι αλλά μάλλον δεν το έχουν καταλάβει ούτε οι ίδιοι ακόμη!

 

Στη συνέχεια, οι Blind Guardian μας τίμησαν με την παρουσία τους στο φετινό Release Athens 2024. Στην ίδια σκηνή βρέθηκαν το 2022 με τους Sabaton ως headliners εκείνης της ημέρας. Όσες φορές και να δει κανείς Blind Guardian, δεν αρκεί.

Στo set τους πλέον έχουν ενσωματωθεί και κομμάτια του πιο πρόσφατου The God Machine (2022, Nuclear Blast), κι έχουν ενσωματωθεί πολύ ομαλά. Ειδικά το Blood Of The Elves, το οποίο εύκολα μπορεί να μπερδέψει έναν φρέσκο ακροατή, κάνοντάς τον να νομίζει πως είναι κομμάτι του Nightfall In Middle-Earth (1998, Virgine Records) φερ’ ειπείν. Το Valhalla προφανώς θα είναι και το τελευταίο κομμάτι που θα εκτελέσουν και το κοινό θα φωνάζει συνεχόμενα “Valhalla – Deliverance! Why’ve you ever forgotten me?” με μανία αλλά και με στενοχώρια λόγω του επικείμενου τέλους. Λέτε να έρθουν πάλι του χρόνου;

 

Megadeth, ω Megadeth! Τι ήταν τούτο;! Ο θείος Δαυίδ μας έβαλε τα γυαλιά! Εξαιρετικοί ήταν! Σε μία κατάμεστη Πλατεία Νερού, το συγκρότημα βρέθηκε επί σκηνής κι οι τέσσερεις μουσικοί συνετέλεσαν σε μία φανταστική συναυλία.

Το live ξεκινά ομαλά με πολύ ενθουσιασμό – προφανώς – κι όταν έπαιζαν το Skin O’ My Teeth, ο Dave Mustaine είχε “κλειδώσει” το βλέμμα του σε ενα συγκεκριμένο σημείο κι είχε συνοφρυωθεί θυμίζοντας το meme με τη grumpy cat. Δεν τραγούδησε μέρος του κομματιού, καθώς προέκυψε πρόβλημα με άνθρωπο της ασφάλειας του venue και ζήτησε να απομακρυνθεί. Τι συνέβη ακριβώς δεν έγινε ξεκάθαρο.

Αφότου ξεπεράστηκε αυτό αφήνοντάς μας με το στόμα ανοιχτό για λίγα λεπτά, οι Megadeth συνέχισαν το set τους χωρίς περαιτέρω αναποδιές. Κιθαριστικά solo που ανατρίχιασαν, αξιοπρεπή φωνητικά συνοδευόμενα από θεατρικότητα είναι μερικά από αυτά που έγιναν στη συναυλία. Το κοινό δεν ξεκολλούσε τα μάτια του από τη σκηνή και παρατηρήθηκαν και διάσπαρτα moshpits. Αν το ζητούσε ο Mustaine, σίγουρα θα γινόταν όλη η Πλατεία Νερού ένα ενιαίο moshpit για χάρη του.

Προσωπικώς, ήμουν 16 χρονών όταν τους είχα δει από κοντά πρώτη φορά, στο Sonisphere Festival με τους υπόλοιπους των Big4, και ξανά την περασμένη Παρασκευή. Τότε, ήταν εκπληκτικοί, τώρα στα 30 μου, ήταν υπέροχοι! Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Φίλοι που τους είχαν δει τις άλλες δυο φορές που ήρθαν, 2012 και 2016, έχουν πει τα καλύτερα. Συμπέρασμα: Οι Megadeth δεν απογοητεύουν ποτέ. 

Η πρώτη metal ημέρα του Release Athens 2024 είχε ένα line-up καλλιτεχνών που δίνουν έμφαση στην μουσική. Με απλή ενδυμασία, απλά backdrops, σωστό φωτισμό κι ήχο. Αυτό δεν είναι άλλωστε το metal;

🖋: Danai D. Gouta

      📷: Tilemachos Kouklakis

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *