ΑΦΙΕΡΩΜΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ GUITAR EXPERIENCE – PIRAEUS CLUB ACADEMY 30/11/2023

Spread the love

Τι έχουμε εδώ; Όχι μία, όχι δύο, μα τέσσερεις κιθάρες! Ένα μουσικό γεγονός ονόματι Guitar Experience με πυρήνα του την ηλεκτρική κιθάρα. Τέσσερεις ταλαντούχους κιθαρίστες θα έχουμε την τιμή να δούμε στην σκηνή του Piraeus Club Academy. Η Ειρήνη Κετικίδη, ο Φώτης Δεληνικόλας, ο Φοίβος Ζαχαρόπουλος κι ο Κώστας Φοίτος θα μας δείξουν πώς γίνεται.  

Η Ειρήνη Κετικίδη από τα πανέμορφα Ιωάννινα έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες του rock χώρου. Μουσικές σπουδές σε Ελλάδα κι Ηνωμένο Βασίλειο προσέδωσαν στο ταλέντο της, κι η αναγνωρισιμότητα ήλθε στο Λονδίνο στο Guitar Nation Festival το 2010, όπου παρουσία του Steve Vai, ερμήνευσε δική της σύνθεση.

Ειρήνη Κετικίδη

Το κομμάτι αυτό είναι το Rambler. Συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο δίσκο της Martial Arts & Magic Tricks (2013). Πέντε χρόνια αργότερα, ηχεί πλέον στα αυτιά κι ο δεύτερος δίσκος της, ο A Sky For All (2018) – με προσωπικό αγαπημένο το Brilliance 

Προ ολίγων ημερών κυκλοφόρησε και το πιο πρόσφατο single ονόματι Maggots, το οποίο μπορούμε να το ακούσουμε στις γνωστές πλατφόρμες.  

 

Ο Φώτης Δεληνικόλας, ένας πολυπράγμων και πολυταξιδεμένος καλλιτέχνης, ασχολείται από μικρή ηλικία με την μουσική. Κατόπιν αυτού, ακολουθούν κι οι ανάλογες σπουδές. 

Ως μουσικός έχει ασχοληθεί με αρκετά υποείδη του rock αλλά και του metal, συμμετέχοντας σε αρκετά σχήματα, αλλά κι ως μέλος ορχήστρας γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών. Ως συνθέτης, μετά από καταιγισμό ιδεών κι ερεθισμάτων, σε συνδυασμό με την εμπειρία, ο πρώτος δίσκος του πήρε υπόσταση. 

Φώτης Δεληνικόλας

Ο Alma, κυκλοφόρησε το 2021, και τα progressive στοιχεία είναι, αν μη τι άλλο, εμφανή. Σε μία βόλτα με το αυτοκίνητο, είναι πλέον επιλογή για να βγει κανείς στην Εθνική και να παρασυρθεί στους ρυθμούς του. Ηρεμεί την ψυχή και την ξεσηκώνει ταυτοχρόνως.

 

Με τον Φοίβο Ζαχαρόπουλο να έχει στο αίμα του την μουσική, ξεκίνησε από το πιάνο αλλά αφότου ανακάλυψε την κιθάρα, αφοσιώθηκε σε εκείνη. Πολλά χρόνια παρουσίας στον χώρο σε επαγγελματικό επίπεδο του έχουν χαρίσει εμπειρία και μαζί με αυτό, έμπνευση για δικές του συνθέσεις. 

Φοίβος Ζαχαρόπουλος

Τα έξι κομμάτια του EP Distorted (2020) δίνουν μία γεύση του τι εστί Φοίβος Ζαχαρόπουλος. Η κυκλοφορία αυτή περιλαμβάνει και instrumental διασκευή του Eleanor Rigby των The Beatles. All the lonely people Εκπληκτικό το Schumann Resonance! 

 

Το κιθαριστικό κουαρτέτο συμπληρώνει ο Κώστας Φοίτος. Ο Κώστας Φοίτος έχει αφιερωθεί στην κιθάρα ψυχή τε και σώματι. Με πολλές συμμετοχές σε ορχήστρες και συγκροτήματα της ελληνικής metal σκηνής, αποδεικνύει πως η επίμονη δουλειά πάνω σε αυτό που αγαπά αποδίδει. 

Κώστας Φοίτος

Όσο ζει κανείς μαθαίνει, κι ο Κώστας Φοίτος μαθαίνει κι άλλους. Μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και το μεράκι του. Ταυτοχρόνως η ανησυχίες του δε παύουν, κι οι δικές του συνθέσεις συγκεντρώθηκαν στο τιτλοφορούμενο ως Observer (2023). Όλος ο δίσκος μίλησε στην ψυχή, αλλά το Hypnotic State Of Mind λίγο παραπάνω. 

 

Σίγουρα όλοι όσοι ακούσαμε πρώτη φορά rock και metal είχαμε νιώσει τις τρίχες μας να σηκώνονται σε ένα riff, σε ένα solo. Και κάπως έτσι δημιουργείται κι η κλίση στο «ηλεκτρικό» είδος. Ένα τέτοιο γεγονός αφιερωμένο στην ηλεκτρική κιθάρα ξυπνά αυτά τα πρώτα συναισθήματα κι αντιδράσεις του σώματος. 

Η προσμονή λοιπόν για το Guitar Experience έφερε ξανά στην επιφάνεια αυτές τις θύμησες, συνάμα δημιούργησε κάποιες, τρόπον τινά απορίες, οι οποίες  με μεγάλη χαρά απαντήθηκαν από τους οικοδεσπότες μας στο SingLoudTV μέσω μίας σύντομης συνέντευξης!

Φώτης Δεληνικόλας, Ειρήνη Κετικίδη, Φοίβος Ζαχαρόπουλος, Κώστας Φοίτος

                        Πώς προέκυψε η ιδέα μιας συναυλίας τιμής ένεκεν στη κιθάρα;

 Ειρήνη: Κυρίως γιατί αγαπάμε την κιθάρα και είναι αυτό που κάνουμε κι οι 4 μας εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Γράφουμε δηλαδή μουσική με κεντρικό όργανο την κιθάρα και έχουμε όλοι δισκογραφία πάνω σε αυτό. Το 2016 είχαμε κάνει ένα ανάλογο πολύ ωραίο event με το Σάκη Ντοβόλη και τον Άνθιμο Manti, και πριν λίγα χρόνια εγώ με τον Κώστα ήμασταν κοντά στο να το κάνουμε πάλι μαζί και με το Μπάμπη Τυρόπουλο. Για διάφορους τεχνικούς λόγους αυτό δεν καταφέραμε να το διοργανώσουμε. Με τον Κώστα, το Φώτη και το Φοίβο γνωριζόμαστε χρόνια και πηγαίνουμε ο ένας σε live του άλλου. Σε ένα από αυτά βρεθήκαμε και φέτος και το συζητήσαμε σοβαρά να το κάνουμε μέσα στη χρονιά. Το δουλεύουμε εδώ και αρκετούς μήνες και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που πλησιάζει η ώρα! 

 Φώτης: Αυτή η σύμπραξη προέκυψε από διάφορες που είχαμε κάνει μεταξύ μας ξεχωριστά αρχικά αλλά και σιγά σιγά όλοι μαζί σε ένα live που είχαμε βρεθεί της Ειρήνης όπου εκεί άρχισε να συζητιέται πιο σοβαρά και είπαμε να ενεργοποιηθούμε και να πραγματοποιήσουμε αυτή την ιδέα. 

 Φοίβος: Νομίζω ότι είναι κάτι που υπήρχε στο κεφάλι όλων μας. Η Ειρήνη το είχε συζητήσει με τον Κώστα, εγώ με το Φώτη. Πιο πολύ λόγω συγκυριών δεν συνέβη πιο πριν θεωρώ. Κι έτυχε σε μια συναυλία της Ειρήνης, να βρεθούμε και οι 4 μας και να το συζητήσουμε. Όλο αυτό προκύπτει από την ανάγκη και των τεσσάρων να παίξουμε ζωντανά την μουσική μας και να την επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. Ειδικότερα, όταν όλο αυτό αποκτά και μια οντότητα, στην οποία μελλοντικά ελπίζουμε, θέλουμε κι ευχόμαστε να προστεθούν κι άλλοι σόλο καλλιτέχνες και σιγά σιγά να μεγαλώσει η παρέα μας και να αυξηθούν οι συναυλίες, με διαφορετικό line up κάθε φορά. 

 Κώστας: Είναι κάτι που σκεφτόμασταν και συζητούσαμε πολύ καιρό με τα παιδιά, αλλά λόγω υποχρεώσεων, δεν είχαμε κάτσει να το σκεφτούμε και να το οργανώσουμε στα σοβαρά. Ώσπου ήρθε αυτή η στιγμή και η ανάγκη που είπαμε ότι θέλουμε να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα! 

 

Πώς τα κομμάτια που δεν έχουν στίχους αποκτούν τίτλο; 

 ΕιρήνηΠολύ χαίρομαι που κάνεις αυτή την ερώτηση! Το πιο συνηθισμένο είναι να σκεφτώ από την αρχή την ιστορία του κομματιού, οπότε διαλέγω μια λέξη ή μία φράση κλειδί από την αφήγηση. Αυτό συνέβη για παράδειγμα με το τελευταίο μου single “MAGGOTS” – αν δει κανείς το βίντεο θα καταλάβει το συσχετισμό.

 Άλλες φορές βασίζω το θέμα της κιθάρας στη μελωδία της φωνής πάνω σε στίχους που γράφω, οι οποίοι πάλι αναφέρονται σε πράγματα που αισθάνομαι. Αυτό έκανα στα περισσότερα κομμάτια του προηγούμενου δίσκου μου. Και πιο σπάνια γράφω πρώτα το κομμάτι και μετά ακούω τι μου λέει το ίδιο, κάπως μου δίνει τον τίτλο μόνο του από τη διάθεση που βγάζει. Θα μου θυμίσει κάποια εμπειρία, μυρωδιά ή κατάσταση που θα καθορίσει και το όνομά του. 

 Φώτης: Αυτό έχει να κάνει με το όραμα του καθένα και το τι φαντάζεται όταν γράφει μουσική και τι συναισθήματα προκύπτουν από την ακρόαση ή τη δημιουργία μιας ιδέας. Για παράδειγμα, το Raindrop ήταν μια ιδέα που μου βγήκε ένα μήνα αφότου έχασα τη γιαγιά μου. Ένιωθα ότι αυτό το κομμάτι ήταν εμπνευσμένο εκείνη τη περίοδο ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. 

 Άλλα κομμάτια τα έγραφα τα άκουγα και μου έβγαζαν κάτι και το επεξεργαζόμουν και έφτανα σε ένα σημείο που από εικόνες που μου δημιουργούσαν αντίστοιχα κατέληγα σε κάποιους τίτλους. 

 Φοίβος: Έχουν νότες, έχουν μελωδίες, έχουν μέρη. Οι στίχοι απλά διευκολύνουν τη «συζήτηση» μεταξύ των ακροατών και των καλλιτεχνών. Από ‘κει και πέρα, πολλές φορές ένα κομμάτι είναι βιωματικό, οπότε θα μπει ένας αντίστοιχος τίτλος. Επίσης, μπορεί να μας θυμίσει μια τοποθεσία ή μια στιγμή που μας έκανε να συνθέσουμε κάτι.

 Φυσικά μπορεί και να μην ισχύει τίποτα από όλα αυτά κι απλά να βρίσκεις έναν τίτλο αναγκαστικά, γιατί δε σου έρχεται τίποτα στο μυαλό. Το πιο ωραίο με ένα ορχηστρικό κομμάτι είναι ότι όση προσπάθεια και να κάνεις, ό,τι τίτλο και να βάλεις, πάλι ο καθένας που θα το ακούσει μπορεί να αισθανθεί και να το μεταφράσει όπως ακριβώς εκείνος θέλει. 

 Κώστας: Έχει να κάνει για εμένα προσωπικά με το τι mood σου βγάζει το κομμάτι και το τι είχες στο μυαλό σου όταν το έγραφες! Κάποιες φορές ξεκινάς να γράφεις έχοντας κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου οπότε είναι και πιο εύκολο να σκεφτείς έναν τίτλο, και άλλες φορές απλά σου έρχεται μια ιδέα αυθόρμητα οπότε αποφασίζεις στην πορεία τον τίτλο που θα δώσεις ακούγοντάς το. 

 

 Έχετε σκεφτεί να βάλετε στίχο στις συνθέσεις σας; 

  Ειρήνη: Το έχω σκεφτεί κάποιες φορές. Πιστεύω ότι ίσως το κάνω στο μέλλον, αρκεί να έχω όντως κάτι ουσιαστικό να πω με τις λέξεις μου, όπως τουλάχιστον πιστεύω ότι κάνω με την κιθάρα. 

  Φώτης: Έχω σκεφτεί όντως να βάλω στίχο σε συνεργασία με κάποια άτομα που εκτιμώ πολύ και αν το ήθελαν και αυτοί να με τιμήσουν με τη συμμετοχή τους στις μελλοντικές μου ιδέες. 

  Φοίβος: Ναι, το έχω σκεφτεί. Συνήθως το κομμάτι με οδηγεί και μου «λέει» τις ανάγκες του και αναλόγως προσπαθώ να τις καλύψω. Έχω ήδη γραμμένα τραγούδια τα οποία έχουν τραγουδηθεί ή θα τραγουδηθούν στο μέλλον. 

  Κώστας: Το έχω σκεφτεί και σίγουρα θα το κάνω στο μέλλον! 

 

Θεωρείτε πως όλοι θα μπορούσαν να πιάσουν μια κιθάρα και να τη…”γρατζουνίσουν”; Τι χρειάζεται κανείς – πέραν του οργάνου;  

 Ειρήνη: Να τη γρατζουνίσουν σίγουρα μπορούν, τώρα το πώς θα ακουστεί είναι άλλο θέμα! Αφού πάρει κανείς το όργανο στα χέρια του, θα χρειαστεί να δουλέψει κάποια βασικά ακόρντα στο αριστερό και το ρυθμό με την πένα στο δεξί χέρι. Είναι επίσης βασικό να έχει καλό αυτί και, όσο και αν ακούγεται αυτονόητο, να απολαμβάνει πρώτα να ακούει μουσική. 

  Φώτης: Θεωρώ ότι όλοι μπορούν να παίξουν γιατί όλα είναι εξάσκηση. Σίγουρα κάποιοι είναι πιο αργοί και κάποιοι πιο γρήγοροι αναλόγως με το πώς λειτουργεί το μυαλό τους. Τίποτα όμως δεν είναι ακατόρθωτο. Νομίζω ότι αν κάποιος το θέλει πραγματικά το κάνει και δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Φυσικά δε σημαίνει ότι όποιος ξεκινήσει είναι αναγκαίο να γίνει βιρτουόζος αλλά να βρει το τρόπο αυτόν που του ταιριάζει ώστε να εκφράζεται και να περνάει καλά μέσω της μουσικής. 

  Φοίβος: Ο άνθρωπος πάντα ήταν περίεργος και εξερευνητικός με τον κόσμο γύρω του. Για αυτό από παιδιά ό,τι βρούμε το χτυπάμε, για να δούμε τι ήχο θα βγάλει. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μέσω του ήχου και να βρούμε τι μας αρέσει και τι όχι. Άρα εννοείται ότι καθένας μπορεί να γρατζουνίσει μια κιθάρα και να δημιουργήσει ήχους μέσα από αυτήν.

 Τώρα για να μπορέσει να κάνει αυτούς τους ήχους να ακουστούν με μια σειρά, με μια μελωδικότητα, με ένα αρμονικό αποτέλεσμα, χρειάζεται πολλά παραπάνω πράγματα. Θα αναφέρω μόνο ένα, γιατί έχω παρατηρήσει ότι είναι αυτό που γενικώς λείπει από έναν μαθητή: η υπομονή. Φυσικά είναι και η πειθαρχία, η μελέτη, η θεωρία, το ταλέντο και τόσα άλλα πράγματα.

 Πιστεύω όμως ότι χωρίς υπομονή δεν μπορείς να εξελιχθείς, γιατί θα χρειαστεί να συνεχίσεις και να μην απογοητευτείς από τα αμέτρητα λάθη που θα κάνεις – που δε θα βγαίνει η άσκηση και θα πρέπει να πας πιο πίσω τον μετρονόμο σε ταχύτητα, που ένα κομμάτι που δε θα μπορείς να βγάλεις και τόσες άλλες πολλές καθημερινές «δυσκολίες» που θα αντιμετωπίσεις κάνοντας αυτό το υπέροχο ταξίδι μάθησης κ εκπαίδευσης γενικότερα. Οπότε, υπομονή.. 

 Κώστας: Πιστεύω ότι όλοι θα μπορούσαν! Αυτό που χρειάζεται όπως και στα περισσότερα πράγματα, είναι το πάθος και η όρεξη! Να βρίσκεις κάτι σε αυτό που αλλού δεν μπορείς να το βρεις και να σε γεμίσει! 

 

Έχετε φανταστεί πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς την κιθάρα;

 Ειρήνη: Για μένα η κιθάρα είναι πολύ σημαντική σε προσωπικό επίπεδο εκτός από όλα τα άλλα. Με έχει βοηθήσει να βάζω στόχους, να είμαι δημιουργική και να έρχομαι σε επαφή με ενδιαφέροντες ανθρώπους. Μπορώ να φανταστώ ότι θα ήμουν αρκετά πιο νευρική και ανισόρροπη χωρίς αυτή! 

  Φώτης: Για μένα η μουσική είναι τρόπος ζωής μιας και από μικρός μόνο αυτό έκανα και με τράβαγε να κάνω. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς μουσική. Σίγουρα θα ήμουν μισός χωρίς αυτήν. 

  Φοίβος: Το έχω φανταστεί και δε νομίζω ότι θα ήταν άσχημα, γιατί θα υπήρχε κάποιος λόγος που θα είχε συμβεί αυτό. Ίσως θα είχα επιλέξει κάτι άλλο, που μπορεί να με έκανε εξίσου ευτυχισμένο. Ή μπορεί και όχι. Το τι θα μπορούσε και το πώς θα ήταν τα πράγματα αν δεν, είναι κάτι πολύ υποθετικό και φανταστικό, οπότε δεν μπαίνω στην διαδικασία να το σκεφτώ.

 Η πιο ποπ απάντηση κι η πιο κλισέ, φαντάζομαι θα ήταν ότι δε ξέρω πώς θα ζούσα χωρίς την κιθάρα και η καθημερινότητα μου θα ήταν βαρετή κι ανιαρή. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αν η ζωή μου ήταν χωρίς κιθάρα, θα ήταν το ίδιο ενδιαφέρουσα και όμορφη, όπως είναι και τώρα, γιατί η μουσική θα υπήρχε παντού γύρω μου, απλά εγώ θα ασχολούμουν με κάτι άλλο. Οπότε ας μείνουμε στο πώς είναι όντως τα πράγματα και να πούμε ότι όλα είναι πολύ όμορφα, έτσι ακριβώς όπως είναι. Με κιθάρα.. 

  Κώστας: Φαντάζομαι ότι θα ήταν πολύ περίεργο, αλλά αν δεν είχα την κιθάρα στη ζωή μου, σίγουρα θα έκανα κάτι με την τέχνη και σίγουρα θα άκουγα πολλή μουσική! 

 

Μετά από αυτό το event, πιστεύετε πως θα παθιαστεί κάποιος να ξεκινήσει κιθάρα ή να την ξαναπιάσει αν την παράτησε;

 Ειρήνη: Είμαι σίγουρη ότι θα γίνει αυτό. Πρόσφατα έκανε την παρουσίαση του δίσκου του ο Φοίβος και ήταν από τα καλύτερα live που έχω πάει. Ένιωσα σαν παιδάκι που θέλει να πάρει το παιχνίδι του με νέα χαρά. Δεν γίνονται συχνά τέτοιες συναυλίες και πραγματικά διψούσα να το ζήσω αυτό το πράγμα. Βρίσκεις άλλο νόημα στο όργανο όταν βλέπεις μπροστά σου να παίζουν μουσικοί που σε εμπνέουν. Έτσι ευελπιστώ να επαναλάβουμε το ίδιο στις 30 Νοεμβρίου για πολλούς φίλους! 

  Φώτης: Θεωρώ ότι σίγουρα θα ωθήσει κάποιους που έχουν υλικό δικό τους να τους έρθει όρεξη ώστε να παρουσιάσουν και αυτοί τις ιδέες τους είτε μόνοι τους είτε σε κάποιο μελλοντικό Guitar Experience . Το αν θα ξαναπιάσει κάποιος το κιθάρα η αν θα θέλει να ξεκινήσει να μαθαίνει κιθάρα η οποιοδήποτε μουσικό όργανο πιστεύω ότι θα είναι ό,τι πιο τιμητικό. Θα είναι παρά πολύ όμορφο να ξέρουμε ότι κάποιος εμπνεύστηκε από εμάς και ασχολήθηκε να μάθει να παίζει κιθάρα τύμπανα η μπάσο. 

  Φοίβος: Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι αυτός. Να «ψήσουμε» όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με την μουσική, είτε είναι καινούριος είτε είναι παλιός, να θέλει να παίξει και ζωντανά. Είναι σημαντικό σημείο το να θες να παίξεις ζωντανά την μουσική σου. Πολλοί θα έρθουν και θα πουν ότι τους άρεσε πολύ και θα κάτσουν να ασχοληθούν μετά την συναυλία. Έστω κι ένας από αυτούς να το κάνει, έχουμε πετύχει τον σκοπό μας. 

  Κώστας: Σίγουρα θα είναι μια σοβαρή αφορμή για αυτόν που θέλει να ξεκινήσει να παίζει μουσική και πιο συγκεκριμένα κιθάρα, αλλά και για κάποιον που παίζει ήδη θα είναι ένα ωραίο push!

 

Ευχαριστούμε θερμά τους καλλιτέχνες που βρήκαν χρόνο μέσα στις πρόβες τους να μας λύσουν τις απορίες. Αδημονούμε να βρεθούμε στην οδό Πειραιώς 105 την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 για να τους βλέπουμε να παίζουν κιθάρα, κι αυτοί να μας βλέπουν να ακολουθούμε παίζοντας με δεξιοτεχνία… air guitar! Επίσης, μη ξεχνάμε πως την βραδιά αυτή θα κληρωθούν μία κιθάρα και δύο πετάλια από Έλληνες κατασκευαστές!

Πόρτες: 20:00
Έναρξη: 21:15
Τιμές Εισιτηρίων:
Προπώληση στα 12 ευρώ
Ταμείο στα 15 ευρώ
Για σπουδαστές μουσικών σχολών και ωδείων στα 8 ευρώ (με επίδειξη βεβαίωσης φοίτησης και ταυτότητα)
Σημεία Προπώλησης
Ηλεκτρονικά: more.com
Φυσικά Σημεία : Σε όλα τα viva spots και στο Metal Era (Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Τηλέφωνο: 2103304133)

by Danai D. Gouta

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *