ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ @ FUZZ Live Music Club

Spread the love

ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ!!!

Και δεν εννοώ ότι έχω βάλει τα κλάματα…

Ήταν γύρω στο 2002. Εκεί στην τρυφερή γυμνασιακή/λυκειακή ηλικία όπου “αγοράζαμε” μουσική παρέα με ιούς από το μέρος που αντιπαθητικό μέλος τεράστιας μπάντας να κάνει μηνύσεις . Έχει έρθει ένα φιλαράκι μου από τη γειτονιά (RIP Chaos) στο σπίτι και ακούμε μουσικές. Μέσα στα cd που έχει φέρει έχει κι ένα με διάφορες επιλογές από το εν λόγω μαγαζί. Σε ένα τραγούδι παθαίνω σοκ. Τον ρωτάω “τι είναι αυτό ρε μάστορα” (ή ό,τι λέγαμε σε αυτή την ηλικία τέλος πάντων) και μου απαντάει “Katatonia. Δε θυμάμαι πως λέγεται το κομμάτι. Αυτοί παίζανε death και τώρα το έχουν γυρίσει. Σουηδοί. Πολύ καλοί.” Ήταν το teargas. Και από τότε δηλώνω ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ με αυτή την μπάντα. Την επόμενη χρονιά βγάλανε το Viva Emptiness και the rest is history.

Οι Katatonia δεν είναι μία απλή μπάντα. Είναι η μπάντα που θα ακούσεις έξυπνες συνθέσεις που θα ξεφεύγουν από τα όρια του metal αλλά θα είναι πιο metal από οτιδήποτε δήθεν “σκληρό”. Είναι η μπάντα που θα σε κάνει να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι αλλά και να γουστάρεις. Και επίσης σημαντικότατο. Είναι μπάντα για VENUE κι όχι για φεστιβάλ. Τους είχα δει το 2005 μέσα στη ντάλα του λιοπυριού της Μαλακάσας και τους λυπήθηκα. Όχι πως δε γούσταρα βέβαια αλλά οι επόμενες 2 φορές που τους είδα σε μαγαζί ήταν πολύ ανώτερες. Πάμε πάλι στα της μουσικής τους γιατί όταν ξεκινάω να μιλάω για τους Katatonia χάνομαι και δεν έχω στοπ. Μιλάμε για μια μπάντα η οποία ξεκίνησε το 1991 από το αγνό απλό παραδοσιακό σουηδικό death (μάλιστα ήταν αν δεν κάνω λάθος κάτι σαν side project) που κάποιοι κλασσικοί πρωτοδισκάκιδες λατρεύουν αλλά εμένα προσωπικά αυτή τους η περίοδο με αφήνει παγερά αδιάφορο. Για εμένα η μπάντα ξεκινάει όταν κι απέκτησε σταθερό line up και ύφος. Από το 2001 και το “Last fair deal gone down”. Η στροφή προς το μελωδικό heavy metal που φλερτάρει με το goth ΚΑΙ το death νομίζω ήταν η καλύτερη επιλογή στην καριέρα οποιουδήποτε συγκροτήματος.  Ακολούθησε το “Viva emptiness” που περιέχει για εμένα τα 2 καλύτερα τραγούδια τους συγκροτήματος στην ιστορία του και μετά άλλους 6 δίσκους (με το αξεπέραστο σε όλα τα είδη “Dead end kings”) με τελευταία τους δισκογραφική δουλειά το φετινό “Sky Void of Stars”.

Έρχονται που λέτε οι Katatonia στη χώρα μας. Και συγκεκριμένα στις 27 Μαΐου στο Fuzz. Η προπώληση έχει ξεκινήσει στο Viva, κι εγώ θα είμαι εκεί για ακόμη μία φορά. Γιατί από το 2001 δεν υπάρχει άλλη μπάντα που να έχω νιώσει τόσο κοντά μου.

I TRUSTED YOU, YOU LIED!!!!

by Manolis Papantoniou

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *